Baro d’Evel Cirk, Rhum, La Industrial Teatrera i La Fem Fatal, entre els premiats en els VII Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya

L’espectacle de carpa i amb animals Bèsties , de la companyia Baró d’Evel Cirk, dirigit per Blaï Mateu i Camille Decourtye, ha guanyat el premi Zirkòlika al Millor Espectacle de Circ de sala o Carpa de 2015. El jurat ha valorat l’acurada posada en escena, la reeixida fusió de llenguatges, el talent de tots els seus artistes i la integració dels cavalls i els ocells en l’espectacle, així com la reivindicació de la carpa com a espai escènic que fa la companyia.

Bèsties , que el 2015 es va representar amb èxit al Mercat de les Flors (Barcelona) i al Festival Temporada Alta (Girona), tots dos coproductors de la creació, és un espectacle multidisciplinari (acrobàcies, dansa, arts plàstiques, humor) que investiga l’animalitat i està protagonitzat per Blaï Mateu, Camille Decourtye, Martí Soler, Piero Steiner, Lali Aygaudé, Noémie Bouissou, Julian Sicard i Taïs Mateu . L’agència de comunicació Comèdia oferirà un servei de consultoria i assessorament i / o una campanya de comunicació per a la difusió de l’espectacle.

Bèsties , que és la continuïtat de l’espectacle Le Sort du dedans (premi Zirkòlika 2010), es presenta en una carpa amb capacitat per a 400 persones i és el setè i més ambiciós espectacle de la companyia Baró d’Evel Cirk. Es va estrenar mundialment a l’estiu de 2015 a Lacroix-Laval, en el marc del festival Les Nuits de Fourvière (França). El procés de creació es va perllongar durant més de tres anys i durant aquest període es va treballar a fons amb Mal Pelo, la companyia de dansa dirigida per Maria Muñoz i Pep Ramis , que estudien l’animalitat des de fa anys a través del seu projecte L’animal a l’esquena.

Tots els artistes premiats, ahir a la nit a Barcelona. Foto: Luis Montero

Ha recollit el premi Lali Ayguadé , una de les protagonistes de l’espectacle. El premi, juntament amb la resta de categories, es va lliurar ahir a Barcelona davant les més de 300 persones que omplien la sala Ovidi Montllor del Mercat de les Flors. Durant la gala, que s’emetrà pròximament per televisió a través de La Xarxa de Comunicació Local, s’han reivindicat els espectacles de circ i espais d’exhibició.

L’espectacle, conduït per LAminimAL Teatre , ha inclòs també les actuacions de Ramiro Vergaz (malabars), Manel Rosés (equilibris), Hotel iocandi (escala lliure), Estropicio (portés acrobàtics) i Nacho Ricci (corda llisa). Els altres guanyadors dels VII Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya són La Industrial Teatrera per Nàufrags (millor espectacle de carrer), els trapezistes La Fem Fatal (millor número de circ), Jessica Martín (millor artista emergent), la companyia eia per inTarsi (premi especial), circ Bover per Vincles (premi de votació popular) i el fotògraf Manel Sala ‘Ulls’ (millor iniciativa per a la projecció del circ)

Altres categories dels VII Premis Zirkòlika de Circ són:

III GRAN PREMI BBVA Zirkolika

‘Rhümia’

Rhum i Cia

Espectacle de pallassos estrenat al Festival Grec de Barcelona i protagonitzat per Jordi Martínez, Joan Arqué, Pep Pascual, Roger Julià i Mauro Paganini. La companyia, que el 2014 va guanyar un premi Zirkòlika per Rhum , torna a estar dirigida en aquesta ocasió per Martí Torras. L’espectacle continua recordant a l’artista Joan Montanyès ‘Monti’ i reivindicant la figura del pallasso, amb noves entrades com la de Joana d’Antequera, els bombers i el divertit gospel holaluya .

Valor del premi: Una gira per Catalunya. La companyia rebrà 16.000 euros per quatre actuacions durant l’any 2017

MILLOR ESPECTACLE DE CIRC DE CARRER

‘Nàufrags’

La Industrial Teatrera

Espectacle de clown sobre els petits i grans naufragis quotidians. Presentat en la passada edició de FiraTàrrega, està interpretat per La Industrial Teatrera (Jaume Navarro i Cristina Solé), una companyia multidisciplinària que potencia el somriure i les emocions. El grup ja va guanyar els premis Zirkòlika a la millor direcció i posada en escena pel seu anterior espectacle, De Paso .

Valor del premi: Contractació de l’espectacle a la Fira de Circ Trapezi i la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà

MILLOR NOMBRE DE CIRC

‘Anton i Poline’

La Fem Fatal (trapezi doble)

Nombre de trapezi doble executat per Toni Gutiérrez i Asvin López que va formar part de l’espectacle Grinyols , en el marc del Festival del Circ Circ & Friends al Montseny. Tots dos artistes, que ja van ser nominats l’any passat pel nombre Simbiosi , presenten uns exercicis amb una tècnica molt precisa.

Valor del premi: Contractació del nombre per a la propera edició de FiraTàrrega i una residència de creació a La Central del Circ

PREMI ESPECIAL

‘InTarsi’

Companyia eia

Espectacle còmic-acrobàtic estrenat dins el cicle El Circ d’Ara Mateix del Mercat de les Flors (Barcelona) i protagonitzat per Armando Rabanera, Fabio Nicolini, Fabrizio Giannini i Manel Rosés. Els quatre artistes presenten exercicis de bàscula, mini-tramp, portés acrobàtics i màstil xinès gràcies a una pista de circ que es va transformant en diferents aparells. El primer espectacle de la companyia, titulat Capes , va obtenir el premi Zirkòlika 2011.

Valor del premi: El Centre Cultural de Terrassa (CCT) contractés l’espectacle

MILLOR ARTISTA EMERGENT

Jessica Martín

Acròbata-pallassa

És la pallassa de l’espectacle Garbuix , de la companyia Vavel. Formada com a acròbata i pallassa a la prestigiosa acadèmia Fratellini (França), ha passat per les companyies Théâtre de l’Incendi, Orgànic (pallasses d’hospital), Cabalus i Des plumes, en què va fer de domadora de gallines.

Valor del premi: Una residència de creació a la Fàbrica de les Arts en Viu L’Estruch i un vídeo promocional a càrrec de Teatralnet.

MILLOR INICIATIVA PER A LA PROJECCIÓ DEL CIRC

Manel Sala ‘Ulls’

fotògraf

Fotògraf d’arts escèniques especialitzat en circ des de 2002 i col·laborador de la revista Zirkòlika des de la seva creació, el 2004. El jurat ha valorat la seva trajectòria, la qualitat de les fotografies i la voluntat constant de divulgar la imatge del circ per tots els racons.

Premi: 1.000 euros que concedeix l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC)

PREMI DE VOTACIÓ POPULAR

‘Vincles’

Circ Bover

L’espectacle Vincles , dirigit per Pau Bachero, és una idea original i creació de Tià Jordà i està interpretat per quatre artistes: Mateu Canyelles, Gràcia Moragues, Camille Sola i Guillaume Peudon. A partir d’un element tan humil com unes canyes de bambú es construeix tot un espectacle amb l’objectiu de transmetre l’elegància i la tècnica de les arts circenses. Es presenten acrobàcies, malabars, màstil xinès i equilibris.

Valor del Premi: Contractació de l’espectacle per a la trobada de malabaristes Pícnic Circus que tindrà lloc el proper mes de juny a Barcelona.

El jurat dels VII Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya l’han format Jordi Gaspar (director artístic de la Fira Trapezi), Jordi Duran (director artístic de FiraTàrrega), Lola Casademont (Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà), Toni Aliaga (Centre Cultural de Terrassa), Tere Almar (Patronat Municipal de Cultura de Mataró) i Anna Pascual (acròbata de la companyia Psirc).

La gala de lliurament Nit de Circ 2016 està coorganitzada per la revista de circ Zirkòlika , la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX. A més, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Mercat de les Flors. Des de la seva creació, el 2010, la Nit de Circ s’ha convertit en una cita anual imprescindible per a tot el sector. El seu objectiu és promocionar el circ i al mateix temps dignificar i contribuir a la professionalització del sector i dels artistes i companyies del circ català.

La producció dels premis és de la revista Zirkòlika, que s’edita des de 2004 i és l’única revista especialitzada en circ de tot l’Estat. A més, la revista manté un portal d’informació a internet (ww.zirkolika.com), amb un calendari de festivals, agenda d’espectacles, biblioteca de circ, notícies i reportatges.

ZIRKOLIKA – Apartat de correus 2.008-08.080 – Barcelona – Tel. 933.106.793 – E-mail: zirkolika@yahoo.es

Origen: Zirkolika: Baró d’Evel Cirk, Rhum, La Industrial Teatrera y La Fem Fatal, entre los premiados en los VII Premis Zirkólika de Circ de Catalunya

Anuncis