Informe UNESCO 2013 sobre l’economia creativa y la seva aportació a la riquesa mundial

Segons l’informe Creative Economy Report coeditat per la Unesco i pel Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), el comerç mundial de béns i serveis creatius va assolir la xifra record de 624.000 milions de dòlars en 2011 i es va duplicar entre 2002 i 2011. Però el principal missatge que vol transmetre aquesta edició especial -destinada a analitzar i millorar els canals de desenvolupament a través de l’economia creativa a escala local- és que la creativitat i la cultura tenen un valor significatiu no monetari que contribueix al desenvolupament social inclusiu, al diàleg i a l’enteniment entre els pobles.

El principal interès de l’informe rau en el fet que presenta nombroses iniciatives locals d’economia creativa desenvolupades per agents locals en països en vies de desenvolupament. S’hi demostra la vitalitat d’aquestes iniciatives i el fet que no existeix un únic model d’economia creativa sinó una multitud d’iniciatives independents però interconnectades i dissenyades amb la voluntat d’ampliar les opcions d’elecció dels ciutadans perquè puguin responsabilitzar-se del seu propi desenvolupament, millorar les seves capacitats i estimular la innovació i la creativitat, la qual cosa afavoreix un desenvolupament no només sostenible sinó també transformador.

Segons l’informe, l’economia creativa -que inclou els productes audiovisuals, el disseny, els mitjans de comunicació, les arts escèniques i de l’espectacle, l’edició i les arts visuals- és un dels sectors econòmics que creix amb més  rapidesa. S’hi demostra que es tracta d’un sector altament transformador en termes de generació d’ingressos, de creació d’ocupació i de beneficis en exportació, entre 2002 i 2011, les exportacions de béns procedents de l’economia creativa van augmentar una mitjana anual del 12.1% en els països en desenvolupament.

L’informe inclou estudis de casos concrets del sud d’Àsia, Pacífic, Àfrica, Amèrica Llatina i el Carib finançats per les Nacions Unides i la Unesco que potencien als agents i actors locals perquè siguin els que dissenyin i donin forma als seus propis canals de desenvolupament basats en l’economia creativa.

DESCARREGAR L’INFORME EN PDF:   Creative economy report 2013

L’informe està acompanyat d’un documental en format vídeo on s’hi presenten exemples d’iniciatives d’economia creativa a través d’entrevistes, fotografies i dades.

Publicat a http://www.dansacat.org/actualitat/1/2194/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.