El Circ, un llenguatge universal que apropa cultures – ganyet.blogspot.com.es

Article publicat a la revista Zirkolika nº 38 amb el nom de “Circ per Crèixer“.

CC4E Circ i cultures

Fotos de Luis Montero als bunkers d’Horta a l’intercanvi #CC4E

Aquest estiu al voltant de 80 infants i joves han participats de dos intercanvis internacionals a través del circ a Barcelona. Es materialitzen Nou Barris i surten d’una relació de prop de 7 anys entre Circus Circuli a Stutgart i l’Escola infantil i Juvenil de Circ de l’Ateneu Popular 9 Barris. Es tracta del Circus Culture 4 Europe – CC4E fet per joves i l’Art i Cultura en Moviment a través del Circ fet per infants.

I és que 7 anys donen per generar molta relació. Albert Company coordinador del Casal de Jove de Botnang a Alemanya i un dels iniciadors d’aquesta relació recorda que ja s’han realitzat prop de 9 intercanvis entre infants i joves de Barcelona i Stuttgart. Riu dient “aquest projecte va molt enllà i algunes famílies han fet càmping conjuntament alguns estius a la Costa Brava”. I és que el paper de les famílies als intercanvis és clau. El suport logístic i la seva força ha permès organitzar una Gala de Circ Solidaria i altres actes per autogestionar part del projecte.

Asseguts fent un té, abans d’anar a dormir en grup al campament muntat a l’escenari de l’ateneu, Fred Kalinowsky Coordinador de Circus Circuli recorda que “alguns dels joves que ara són les responsables dels intercanvis havien començat com a participants”. Aquest és el cas de l’Aida Trenas que havien començat l’escola infantil amb 8 anys i que amb 14 els hi deia a casa que marxava a Stuttgart d’intercanvi. “Quina cara se’ls hi va quedar als pares” recorda. Ara l’Aida s’encarrega de part de la coordinació de l’intercanvi infantil i d’ensenyar als nens tècniques de circ.

“Avui no m’ha tocat quedar-me a dormir i quan anava a casa veia a la gent al carrer passejar i em semblava tot nou” diu Lara Sanchez després de estar endinsada durant 12 dies a l’interncavi Juvenil CC4E. Lara ha coordinat amb Beatriz Contreras l’intercanvi juvenil. Ella també va iniciar-se a l’Escola infantil i Juvenil de Circ de l’Ateneu amb 8 anys i la relació internacional amb 19 anys. Ara amb prop de 24 anys organitza, coordina, i ensenya circ a joves de diferents nacionalitats.

Miren fotos plegats i riuen, com han crescut. En el cas d’Alemanya és exactament igual. Natalie Braun i Alexey Kalinowsky amb prop de 20 anys es van iniciar com alumnes i ara són els monitors i professors de circ del grup alemany. “El millor són les relacions que estableixem amb la gent”, afirmen.
I és que els intercanvis a través del circ són una gran eina per aprendre a treballar en valors com la participació, la cooperació, la solidaritat, el suport mutu i esborrar fronteres entre cultures i països. El circ és un llenguatge universal que et permet créixer com a persona.

Els joves tenen el paper protagonista a l’intercanvi preocupant-se de la planificació, execució i avaluació del projecte. Aquets és el fet que permet que creixin i tinguin itineraris vitals al projecte. El circ i aquest manera de treballar ho permet. “Cada vegada assumeixen un major grau de compromís i responsabilitat alhora que gaudeixen transformant el món que els envolta”. Expliquen Beatriz Contreras i Alvaro Guerrero “Alvarito”. Ells són dos dels motors dels intercanvis a més d’artistes, professors, i formadores de formadors de circ social.

En el projecte CC4E – Circus Culture 4 Europe hi participen 4 escoles de circ social de la República Txeca, Polònia, Alemanya i Catalunya. Són un total de 56 participants de 14 a 17 anys d’edat.  I a l’intercanvi infantil Art i cultura en moviment a través del circ hi participen 30 infants entre 11 i 13 anys. El projecte es basa en la relació bilateral entre el projecte de dinamització infantil i juvenil Circus Circuli de la Stuttgarter Jugendhaus gGmbH a Alemanya i l’Escola Infantil i Juvenil de Circ de l’Ateneu Popular 9 Barris a Catalunya.

Aquesta experiència ens confirma que el Circ és un llenguatge universal que apropa les cultures. Sense dubtes.

Publicat a http://ganyet.blogspot.com.es/2013/10/el-circ-un-llenguatge-universal-que.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.