Mostra Butaka Jove 2013 a Olesa, crònica d’un dissabte intens

Mostra Butaka Olesa 2013 - Mingo Vallès

Mingo Vallès, presentant ell mateix un dels espectacles.

Dissabte passat va ser la jornada ‘central’ de la VIIIa. Mostra Butaka Jove d’Olesa de Montserrat.

No hi havia estat mai, a aquesta mostra, i he de dir que la seva modèstia de mitjans, combinada amb l’alt grau d’entusiasme dels seus organitzadors, em fan recordar temps en què era la societat civil, i no les institucions, les que impulsaven i gestionaven aquest tipus d’esdeveniments. Sense anar més lluny tant la mostra d’Igualada (Xarxa) com la de Rialles (Cerdanyola) eren, en essència, com aquesta que vaig visitar el passat dissabte dia 5.

Us semblarà mentida, però la precarietat (des de la falta d’un servei de premsa a l’escassa ajuda que pot rebre de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, cosa no criticable en absolut, donat els temps que corren), li confereix una llibertat (per fer i desfer, i per equivocar-se si cal) i una accessibilitat als seus responsables, que la fan poderosament atractiva.

Vaig conèixer el Mingo Vallès, ànima de l’organització, formada per voluntaris en tots els àmbits. S’agraeix l’esforç que tots fan, negociant l’accés als espais on es fa, bàsicament El Casal i el Teatre de la Passió, ambdós d’Olesa. Per cert, cap d’aquests teatres és públic, per tant, cal negociar i fer participar dos espais privats. I s’aconsegueix any rere any. I també l’ambient de companyonia i força distès, on coincidíem informadors, organitzadors, programadors, joves assistents i voluntaris de la organització.

Mostra Butaka Olesa 2013 - menjador

També vaig conèixer la Bea Liebe, de la Fundació Xarxa (entitat impulsora, fa uns anys, tant del circuit Butaka com de la mostra que es fa a Olesa), fins fa 2 anys coordinadora del circuit, dins de la mateixa fundació. Lamentablement, els temps que corren no donen per molt, i la figura d’aquesta coordinador ha desaparegut, tot i que la inèrcia i la voluntat de la persona, fan que algunes de les tasques es segueixin fent, malgrat tot, i que, un mes a l’any, pugui dedicar-se de forma més intensiva, a coordinar un dels eixos de la programació de la mostra: El Showcase. Aquest, que es fa dissabte matí, agrupa en una hora i mitja aproximadament, 10 propostes de diverses companyies, que durant uns 10 minuts cadascuna, presenten un tast del seu espectacle, per veure si algú s’hi interessa i vol contactar amb ells.

Segons vaig poder saber durant les converses amb tots dos, i altres persones assistents durant aquell dia, el Circuit Butaka i la mateixa Mostra, que intenta donar un marc de treball adient i sortida, tant a les companyies que volien (i encara alguna, que segueix volent) fer un teatre adreçat específicament a un públic jove, com a totes aquelles sales i circuits que aposten per aquest públic. I per públic jove entenem aquells nois i noies que ja no van amb els pares a les sessions de teatre familiar (parlaríen dels 10–11-12 anys) fins a aquells que, si no van, ja és perquè volen, però en tenen tota la possibilitat, i parlaríem d’edats a partir dels 18-20 anys, que es considera que ja són públic adult. Cosa, d’altra banda, que admet moltes matisacions.

Com hem publicat en aquest mateix bloc fa molt poc, dues iniciatives institucionals (de la mà d’algunes sales) han coincidit en el temps, en voler apropar aquest públic.

– La del Departament de Cultura de la Generalitat, amb el programa Escena 25, adreçat a joves entre 18 i 25 anys.

– La de l’ICUB de Barcelona, promovent el Quadern Cultura, amb els mateixos objectius, però circumscrit a la capital catalana, per a nens/adolescents de 12 anys, o sigui els nascuts el 2001.

El temps dirà si les iniciatives són encertades i si realment funcionen.

Mentrestant, varem parlar de reiniciar les trobades (que fa uns anys eren freqüents) entre tots aquells i aquelles que volem que aquest circuit de Teatre per a Joves sigui una realitat: programadors, companyies, institucions, els mateixos joves…

Es preveu que tot això es reactivi amb, al menys, una trobada entre febrer i març de 2014, i una altra, a forma de conclusions, durant la mateixa Mostra, que aprofitem per dir que l’any vinent serà una mica més avançat el mes d’octubre, per no coincidir amb el TNT de Terrassa, que va atreure molts potencials participants (tant públic com professionals) de la Mostra Butaka d’enguany.

En pocs dies, publicarem la crítica-crònica artística del que varem veure dissabte a Olesa. Coses interessants, com sempre, i ‘per a tots els gustos’.

En seguirem parlant.

 

Anuncis

One thought on “Mostra Butaka Jove 2013 a Olesa, crònica d’un dissabte intens

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.